Wildflowers

it´s all about flowers...

Sådan høster du blomsterfrø

Når efteråret nærmer sig, er det tid til at høste frø af de blomster som du gerne vil gemme og så næste år. Jeg høster de fleste blomsterfrø i september måned, når blomstermarken er ved at afblomstret og vejret stadig er tørt og lunt.

Venter du for længe med at høste frøene er der risiko for, at regnen og fugtigheden i luften vil få de små frø til at rådne. Høster du for tidligt, er frøene ikke færdigmodnet på planten og de vil sandsynligvis ikke spire. Så det gælder om, at finde det helt rigtige "sweetspot" når du skal samle frø ind til næste års blomsterflor. 

Nedenfor har jeg lavet en lille guide til hvordan du får succes med frøsamling - Rigtig god fornøjelse.

Hvilke frø egener sig bedst til at høste

Du kan i princippet samle frø fra både etårige sommerblomster, toårige blomster og stauder. Det er dog ikke alle frø der er lige spirevillige. Jeg har gode erfaringer med, at samle blomsterfrø fra nedenstående blomster, men i princippet kan du prøve dig frem med alle frø.

Morgenfruer - Valmuer - Ærteblomster - Blomstertobak - Tagetes - Kornblomst - Fingerbøl - Jomfru i det grønne - Irlands klokke - Scabiosa - Judaspenge - Voksurt.

Hvornår er det bedst at høste blomsterfrø

De fleste blomsterfrø kan høstes i det tidlige efterår omkring september måned.

Det er vigtigt at frøstandene er tørre når du høster dem, så vælg en periode med tørvejr.

Frøstandene skal helst bliver siddende på planten så længe som muligt, så modnes frøene og det er afgørende for om de vil spire efterfølgende. Men de skal jo ikke sidde så længe at frøene drysser ud på jorden:-)  Så når planten er blevet brun og ser tilstrækkelig vissen ud, kan du høste frøene. 

Hvordan høster man blomsterfrø

Når du samler frø er det en god ide, at medbringe en papirspose, kuverter eller lign. og en blyant, så du kan notere plantenavnet samtidig med, at du samler frøene ind.

Nogle frø falder let af  planten og her kan det være en fordel, at lirke en papirspose ned over hele planten og derefter ryste den, så alle frøene opsamles i posen. Andre frø er indkapslet i frøkapsler(Valmuer/Jomfru i det grønne) og dem kan du høste med hele stilken og så efterfølgende tage frøene ud af kapslen.

Tørring af blomsterfrø

Når du har høstet frøene er det vigtigt, at de er helt tørre inden du pakker dem ned. Jeg anbefaler at du ligger frøene på en avis eller lign. i et mørkt og tørt rum i en uges tid. Når frøene er helt tørre, kan de pakkes ned i kaffefiltre eller frøposer.

Opbevaring af blomsterfrø

Frøene bevarer spireevnen bedst, hvis de opbevares tørt, mørkt og køligt.

Hvis du har et køligt rum (10-15 grader) hvor fugtigheden ikke svinger for meget, så er det et fint sted til frøopbevaring. Du kan også opbevare frøene i dit køleskabet, men her er det vigtigt at de opbevares i en lufttæt beholder, så fugtigheden i køleskabet ikke påvirker frøene.

Selvom frøene opbevares som ovenfor, er der store individuelle forskelle på holdbarheden på frøene, idet nogle frø kun bevarer spireevnen i få år, mens andre er spiredygtige i årevis. Derfor vil jeg anbefale, at du bruger dine indsamlede frø året efter, det sikre den bedste spiringsprocent.