Wildflowers

it´s all about flowers...

Hvorfor bliver mine planter ranglede?

Når nyspirede frøplanter bliver ranglede skyldes det, at de får for meget varme i forhold til mængden af lys. 

Et frø er fuld af plantehormonet Auxin som sørger for, at stænglen vokser indtil den finder tilstrækkelig lys. Hvis planten står for mørkt, vil den blive ved med at vokse i højden i et desperat forsøg på, at finde lys. På et tidspunkt løber stænglen tør for energi i søgen efter lys og bliver ranglede og svag. 

Derfor er det vigtigt, at man stiller planten i rigeligt lys, så snart frøet er spiret og gerne i et  køligt (16-18 grader) rum, så lys og temperaturer passer sammen. Man kan evt. sætte vinduet på klem, hvis planten står i en vindueskarm, det sænker temperaturen omkring rødderne.

Hvis skaden allerede er sket og dine planter er blevet ranglede, så skal du stille dem så lyst som muligt og når stænglen stopper med at gro, er det tegn på at den får tilstrækkelig med lys. Man kan også overveje at starte nye frø og kassere de ranglede, hvis de er blevet for lange og svage. Planter der ikke får en god start på livet, bliver ofte svage og modtagelige for plantesygdomme senere.

Planter vil altid strække sig mod lyset og hvis de står i en vindueskarm bliver de let skæve, fordi de søger mod lyset. Ved at dreje plantebakken med mellemrum, så får planten en mere lige stængel, men de bliver stadig ranglede hvis der ikke er tilstrækkelig lys.

Hvis man dyrker tomater og får ranglede planter kan man potte dem om og ”begrave” stænglen under jorden, hvor den så vil skyde nye rødder. Det kan man IKKE med blomster… Hvis du begraver deres stængel i jord, vil den rådne og planten vil dø. 

Så løsningen på ranglede stængler er mere LYS!