Wildflowers

it´s all about flowers...

6 klassiske fejl du skal undgå når du sår frø🌱

Dyrkning af blomster fra frø er faktisk meget let - når først man lige har "knækket koden". Men der er nogle klassiske fejl som de fleste begår når de skal forsøge sig med frøsåning første gang. 

Personligt har jeg lavet alle fejlene selv og derfor vil jeg gerne hjælpe dig med at undgå skuffelserne og istedet få succes ved første forsøg. Det er så vigtigt, for så får du mod på mere...☺️

God fornøjelse med de små frø🌱

1. FOR TIDLIG START
Især som nybegynder er man ofte lidt overambitiøs. Det kribler i fingrene for at komme igang med foråret og alle havedrømmene. Mange begynder frøsåningen allerede i februar måned og det fungerer kun, hvis du arbejder med kunstigt lys.

I februar er der langtfra dagslys nok til, at forsyne de små planter i vindueskarmen med tilstrækkelig lys. De vil spire fint, pga. varmen indenfor, men de små planter får ikke nok dagslys og vil derfor strække sig efter lyset og de bliver lange, ranglede og svage.

Det er derfor bedst, at vente med frøsåningen til midten af ​​marts eller starten af april, hvor lysforholdene er optimale.

Den eneste undtagelse er blomster som betegnes som "hårdføre etårige'. Disse er meget kuldetolerante og kan derfor sås allerede fra slutningen af ​​februar på et køligt, lyst sted feks. i et drivhus. Staudefrø og 2 årige kræver en kuldeperiode for at spire og disse kan derfor godt sås i drivhus i vinterperioden. De vil ikke spire før temperaturen stiger, men så har de fået den nødvendige kuldeperiode som de kræver for at kunne spire. Læs evt. mit blogindlæg "Om at så staudefrø" her på sitet.

2. FOR VARMT OG FOR MØRKT
De fleste frø spirer godt ved temperaturer på omkring 17-18 grader. Ofte er det dog meget varmere indenfor feks. i vindueskarmen over en radiator. Kombinationen af ​​for meget varme og for lidt lys gør, at små planter skyder fint i vejret, men med alt for tynde og svage stængler.

Hvis dine nysåede planter ser tynde og svage ud som beskrevet, så skal de have mere lys og lidt koldere temperaturer. Flyt dem til et andet sted feks. i vinduet i et koldt værelse, hvor vinduet med fordel kan sættes på hasp og dermed holde temperaturen nede.

3. FOR FUGTIGT
Ofte sås frøene i et lille "indendørs drivhus" - en såbakke med et lille gennemsigtig plasticlåg på. Formålet med at sætte låg på såbakken er, at det holder på fugten, hvilket er vigtigt når de små frø skal spire. Ulempen er, at det kan danne skimmel pga. den høje fugtighed og derfor er det vigtigt, at sætte låget på klem eller tage det af et par gange om dagen.

Når de små frø er spiret skal låget fjernes helt og du skal blot holde jorden fugtig med en forstøver. Jorden må aldrig være drivvåd, så rådner rødderne, men den må heller ikke tørre ud, så dør de små planter - en svær balancegang.


4 FOR MANGE PLANTER
Jeg sår normalt to frø pr. potte, men nogle gange er frøene så små, at der smutter flere med. Det resulterer i, at der vokser flere små planter i hver potte og man kunne fristes til at tænke FEDT at så mange frø spirer🌱🌱

Men udfordringen er, at der ikke er næring nok til alle planterne i jorden og det vil resultere i mange, men svage planter. Vi skal kun bruge én enkelt stærk plante og derfor skal du nu gøre noget grænseoverskridende....Du skal fjerne alle små spirer, undtagen den største og stærkeste af dem alle. 

Gør det forsigtig med en pincet, så du ikke skader rødderne på den tilbageværende plante.

5. FOR LIDT NÆRING
Såjord har normalt et meget lavt næringsindhold, og det er optimalt når frø skal spire, da for meget næring vil være for "stærk kost" for den lille plante. 

Men så snart de små spire bliver til større planter, skal der tilsættes næringsstoffer til jorden, så de har noget at leve af. Derfor prikler man planten om - hvilket betyder, at man planter den over i en større beholder. Her bruges almindelig pottemuld, der imodsætning til såjord har et langt større næringsindhold.

Når du planter blomsterne ud i haven, er det vigtigt, at du inden da, har beriget jorden med organisk gødning. Dette gøres bedst i foråret inden blomsterne kommer i jorden. Organisk gødning kan bestå af komprimeret heste- eller hønsemøg som kan købes i pilleform hos de fleste planteskoler og på nettet. 

6. FOR TIDLIG UDPLANTNING
De fleste etårige planter tåler ikke frost og bør først plantes ud i haven når faren for frost er ovre. I Danmark er det omkring midten af maj måned. 

Selvom april byder på det skønneste varme forårsvejr med temperaturer op til  20 grader om dagen, kan der i begyndelsen af ​​maj hurtigt komme et par nætter med frost og du mister alle dine små planter på en enkelt nat. 

Derfor vender vi tilbage til pkt. 1....!  Lad være med at så dine blomsterfrø for tidligt! De bliver bare lange, ranglede og svage inde i vinduet, inden vejret er varmt nok til at de kan komme ud.

Vi sår næsten alle vores sommerblomster i slutningen af marts/starten af april og så blomstre de typisk fra midten af ​​juli og helt frem til efteråret.