Wildflowers

it´s all about flowers...

Dyrkningsvejledning Frøkenhat(Zinnia)

Ingen sommer uden Zinnia eller Frøkenhat, som er det danske navn for denne skønne sommerblomst. Den fås i et utal af sorter i regnbuens farver og er et must grow for enhver blomsterelsker.

Zinnia er en nem sommerblomster at dyrke og den kan både forspires i vindueskarmen eller i drivhuset og den kan også sås direkte i haven i maj måned. 

Der er dog lige et par ting man skal vide, hvis man vil have maksimalt udbytte af planten. Zinnias kræver sol og varme og foretrækker at gro på en lun solskinsplads i haven eller terassen. Den kan ikke lide at udtørre, så du skal huske at vande den i tørre perioder, især hvis du dyrker den i krukker eller højbed. Hvis du tilfører lidt gødning i løbet af sæsonen, så kvitterer den med masser af blomster. Det kan ikke anbefales at plante dem ud for tidligt, da kulden vil forhindre deres vækst, og en sen forårsfrost kan dræbe dem.

VI forspirer vores frø i drivhuset i starten af april og planter dem ud i midten af maj, når der ikke længere er risiko for frost. Fordelen ved at forspirer i drivhuset er, at planterne får et forspring og dermed blomstre tidligere end hvis de bliver sået direkte i jorden udenfor.

Vi bruger vores Zinnia i sommerbuketter og derfor ønsker vi så lange stængler som muligt. Hemmeligheden bag lange stængler er, at "pinche" dem, mens de er unge. At pinche begyder egentlig bare, at du nipper det øverste af stænglen af planten. Dette signalere til planten, at den skal sende flere stængler op der, hvor snittet blev lavet, hvilket giver længere stængler og flere blomster. Du kan pinche dine Zinnia ved at klippe de øverste ca. 10 cm af planten, lige over et sæt blade, når planten er omkring 20-30 cm. Se billede nedenfor.

Hvis du ikke høster dine Zinna regelmæssigt, skal du sørge for at plukke alle visne blomster af, inden de sætter frø. På den måde bruger planten sin energi til at producere nye blomster, istedet for at gå i frø.

Zinnias skal plukkes, når de er fuldt modne, ellers holder de ikke i vasen. For at se om blomsten er klar til høst, skal du bruge "ryste-testen". Tag fat om stammen og ryst den forsigtigt. Hvis stammen er stiv og forbliver oprejst, er den klar til høst.

Zinnia kan gøre vandet i vasen grumset og det kan man løse ved at tilsætte et par dråber klorin i vandet.