Wildflowers

it´s all about flowers...

Forspiring af Sommerblomster

Sommerblomster eller "et-årige" som de også kaldes er blomster, der er kendetegnet ved, at de kun lever et enkelt år, i modsætning til stauder, der kommer igen år efter år.

Sommerblomster sås i foråret, spirer og blomstre, sætter frø, visner og dør - på et og samme år. 

En sådan livscyklus, hvor blomsten starter fra frø og i løbet af få måneder, skal udvikle sig til en stor-producerende plante, kræver i sagens natur gode vækstbetingelser og derfor har sommerblomster brug for masser af sol, vand og gødning, hvis de skal nå at udvikle sig optimalt og producere masser af skønne blomster sommeren igennem.

De fleste blomsterfrø i vores webshop er sommerblomster. Sommerblomster har den store fordel, at de fleste reproducere sig selv, så jo flere blomster du plukker, jo flere blomster producere planten. Det er meget praktisk, når man gerne vil dyrker blomster til brug i buketter.

Når lyset vender tilbage og foråret nærmer sig, kribler det i fingrene på de fleste haveelskere for at komme igang med at så frø. Men det er vigtigt, at man lige holder sig i skindet indtil lyset for alvor er tilbage.  

Vi starter med at forspire de fleste af vores sommerblomster indenfor i drivhuset omkring marts-april måned. De fleste sommerblomster tager omkring 4-8 uger for at udvikle sig fra frø til en plante. Det gælder derfor om at "timingen" er rigtig, så de små planter er klar til at blive plantet ud samtidig med, at vejret udenfor er tilstrækkelig varmet op. 

I Danmark skal vi ofte hen midt i maj måned før vi er sluppet af med nattefrosten. Og det er vigtigt, at de små forspirede planter, der har vokset indenfor i et beskyttet miljø, ikke bliver udsat for alt for svingende temperaturer når de er plantet ud. Derfor anbefaler vi, at du først udplanter dine sommerblomster fra midten af maj måned. 

Mange sommerblomster behøver dog ikke at blive forspiret indenfor, de trives fint ved at blive sået direkte på voksestedet i haven, typisk i april og maj måned. Det gælder bla. for Jomfru i det grønne, morgenfruer, kornblomster og kongeskærm. .

Nedenfor kan du læse om, hvordan du kan forspire dine blomsterfrø i vindueskarmen eller i drivhuset.


FORSPIRING

Blomsterfrø kan principielt sås i bunden af en mælkekarton, i bakker eller potter, eller du kan lave spirepotter af avispapir - vigtigst er, at der er hul i bunden så overskydende vand kan løbe væk. Vi sår alle vores frø i spirebakker med individuelle huller på ca. 3 * 3 cm til hver enkelt plante. Denne metode giver de små planter optimale betingelser for at udvikle et sundt og stærkt rodsystem og det er let at prikle(omplante) de små planter til større potter senere, når de er vokset ud af spirebakken.

  1. Fyld dine spirebakker med så- og prikeljord og bank bakken let i bordet, så jorden sætter sig og der ikke opstår lufthuller. Det er vigtigt, at du bruger så- og priklemuld når du starter dine frø op. Vælger du almindelig pottemuld, risikerer du, at rødderne bliver svedet da jorden er for næringsholdig. 
  2. Så et eller to frø i hver beholder og dæk med jord. Sådybden er individuel, men hovedreglen er, at frøet skal have ligeså meget jord over sig som det er stort. Nogle frø skal have lys for at spire, så de skal bare drysses ud på overfladen og ikke dækkes til. Du kan læse om sådybden for de enkelte frø under yderligere info på shoppen. Hvis begge frø spirer, kan du fjerne den ene, da der ikke er nok næring til begge planter i den lille potte.
  3. Tryk jorden let omkring frøet, så det kommer i kontakt med jorden. Såbakken stilles i en underbakke med vand og trækker vand nedenfra i ca. 30 minutter eller til du kan se at jorden er gennemfugtet.  Herefter hældes det overskydende vand væk. Spirebakken må aldrig soppe i vand i længere tid, da frøene/planterne så vil rådne. 
  4. Dæk nu spirebakken til med en gennemsigtig plastikpose eller et gennemsigtigt låg. Husk at lave lufthuller, så der kan komme luftcirkulation til frøene så de ikke rådner.
  5. Placér potterne lyst, evt. på gulvvarme hvis du har det, men ikke i direkte sol. De fleste frø spire fint 18- 20 grader. Nogle frø spire hurtigt og andre tager længere tid om at spire.
  6. Jorden holdes let fugtig i hele spiringsprocessen og må ALDRIG tørre ud, da det er den visse død for de små spire. Samtidig må jorden heller ikke være plaskvåd, da frøene så rådner. Det er en god ide altid at vande spirebakken nedefra, ca. hver 2.-3. dag. Alternativt kan man vande med en vandforstøver ovenfra.
  7. Så snart frøene er spiret tages plasticposen/låget af og frøene flyttes til et køligere sted. Hvis man beholder spirene ved de 20 grader, så passer varme og mængden af lys ikke sammen og planten vil strækker sig efter lyset og bliver så tynde og ranglede. Ved at holde en lavere temperatur efter spiringen(12-15 grader) så passer lysforhold og varmeforhold til hinanden og planten vokser langsommere og bliver ikke tynd og ranglet.

PRIKLE (Potte om)

Efterhånden som planten bliver så stor, at du kan se rodsystement i bunden af spirebakken, er det tid til at prikle, så planten får mere plads og ny næring. 

  1. Fyld potter (ca. 6 cm) med så- og prikkeljord.
  2. Når du skal potte de små planter om, er det en god ide at du har vandet dem inden, så de er vandmættet. Du tager herefter forsigtigt de små planter op af spirebakken(du kan bruge en smørkniv til at lirke dem ud af spirebakken).
  3. Når planten skal over i den nye potte, laver du et hul til den med fx en priklepind eller en finger og planter den forsigte ned i den nye potte. 
  4. Når planten er sat ned i hullet, trykker du forsigtigt jorden ind til, så den står fast.
  5. Lad potten trække vand, igen nedenfra indtil al jorden er fugtig.

UDPLANTNING

Når planten er blevet stor nok, og vejret er blevet mildt er planten klar til at blive plantet ud i haven. Hvornår du kan plante ud, afhænger af den enkelte sort. De hårdføre planter kan plantes ud i april, mens andre først kan plantes ud i maj, da de er mere kuldefølsomme.

Det er meget vigtigt, at de små planter bliver afhærdet inden de plantes ud i haven. Planter kommer fra en beskyttet tilværelse i drivhuset eller vindueskarmen og skal nu vænne sig til, at være ude i sol, vind, regn og skiftende temperaturer på nat og dag. Derfor skal du ugen inden de skal plantes ud, sætte dem udenfor i 4-6 timer hver dag, ikke i bagende sol, men gerne lidt beskyttet for vind og vejr, så de langsomt vænner sig til forholdene udenfor.

Når planterne skal plantes ud, er det en fordel, at det er lidt overskyet og vindstille, da det kan være en hård start for dem, at blive plantet ud i bagende sol og blæst.

De forskellige blomstersorter skal plantes med individuelle afstande afhængig af, hvor meget plads de kræver. Du kan se vores anbefalinger ved at gå ind i webshoppen under hver enkelt blomstersort.

Husk at vande grundigt efter udplantning og løbende indtil planten har etableret sig i jorden.

Rigig god fornøjelse med blomsterdyrkningen og husk øvelse gør mester...